astronomische lente


astronomische lente 1.0

de lente in sterrenkundig opzicht beschouwd als het jaargetijde dat op het noordelijk halfrond begint rond 21 maart, wanneer de zon precies boven de evenaar staat, en dat eindigt rond 21 juni, en dat op het zuidelijk halfrond begint rond 21 september en eindigt rond 21 december

Algemene voorbeelden


De astronomische lente begint in de komende decennia vrijwel ieder jaar op 20 maart. Bij het begin van de sterrenkundige lente staat de zon precies boven de evenaar. De astronomische seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon, de meteorologische heeft als uitgangspunt dat ieder seizoen drie complete kalendermaanden telt.

http://www.knmi.nl/cms/content/34907/lente

Het seizoen lente dat wij allemaal kennen is de astronomische lente. Deze begint elk jaar op 20 of 21 maart en is de dag dat de zon precies boven de evenaar staat. De dag en de nacht is dan precies even lang.

http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/2157310/aardrijkskunde/item/2360381/meteorologische-of-astronomische-lente/,

In 2003 begon de lente nog op 21 maart, maar sindsdien en ook in de komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart. Volgende de astronomische lente eindigt de lente als de zon het hoogste aan de hemel staat, waarna de zomer ingaat. Dit is meestal rond 21 juni op het noordelijk halfrond.

http://www.weeronline.nl/lente/3385/0